Wat is Shihaljit?

Shilajit is een kleverige, teerachtige stof die voornamelijk in de rotsen van het Himalayagebergte en andere bergketens wordt gevonden. Het is een complex natuurlijk mengsel dat over eeuwen is gevormd door de geleidelijke afbraak van bepaalde planten door micro-organismen. Naast Shihaljit in je koffie kan worden toegevoegd voor een natuurlijke energieboost, hebben we hieronder wat aanvullende informatie bij elkaar gezocht::

  1. Samenstelling:
    • Humuszuren en fulvozuren: Deze zuren zijn de belangrijkste actieve componenten van shilajit en staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen.
    • Mineralen en spoorelementen: Shilajit bevat meer dan 80 mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en verschillende andere essentiële sporenelementen.
  2. Traditioneel gebruik:
    • Ayurvedische geneeskunde: Shilajit is al eeuwenlang een belangrijk bestanddeel in de ayurvedische geneeskunde en wordt vaak gebruikt als verjongingsmiddel en adaptogeen. Het wordt verondersteld de energie te verhogen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen.
    • Traditionele claims: Het wordt traditioneel gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te helpen, zoals het verhogen van het libido, het verbeteren van het geheugen, het verminderen van stress en het versterken van het immuunsysteem.
  3. Modern onderzoek:
    • Energie en vitaliteit: Sommige studies suggereren dat shilajit kan helpen de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), essentieel voor energie, te verhogen.
    • Antioxiderende eigenschappen: Onderzoek wijst erop dat shilajit aanzienlijke antioxiderende eigenschappen heeft, wat helpt om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
    • Cognitieve functies: Voorlopig onderzoek suggereert dat het een positief effect kan hebben op cognitieve functies en geheugen.
  4. Vormen van consumptie:
    • Supplementvorm: Shilajit is vaak verkrijgbaar in de vorm van hars, poeder of capsules als voedingssupplement.
    • Dosering: De juiste dosering kan variëren op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en specifieke gezondheidsdoelen, dus het is belangrijk de richtlijnen van een zorgverlener of de instructies op het product te volgen.
  5. Veiligheid en bijwerkingen:
    • Zuiverheid en kwaliteit: Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de shilajit gezuiverd is en vrij van verontreinigingen. Ongezuiverde shilajit kan zware metalen en andere schadelijke stoffen bevatten.
    • Bijwerkingen: Hoewel shilajit over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij correct gebruik, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren zoals allergische reacties, maagklachten of duizeligheid. Raadpleeg altijd een arts voordat je een nieuw supplement gaat gebruiken, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Shilajit wordt gewaardeerd om zijn potentiële gezondheidsvoordelen en wordt nog steeds uitgebreid bestudeerd om de volledige reikwijdte van zijn effecten te begrijpen.