Pu-Erh thee

Pu-erh thee, ook wel geschreven als pu’er thee, is een gefermenteerde thee die afkomstig is uit de Yunnan-provincie in China. Deze thee staat bekend om zijn aardse smaak en wordt vaak geperst tot cakes of brokken voor opslag en rijping. Er zijn twee hoofdsoorten pu-erh thee: “sheng” (of “raw”) pu-erh en “shou” (of “ripe”) pu-erh. Beide soorten ondergaan een fermentatieproces, maar sheng pu-erh is meestal langer gerijpt en heeft een subtielere smaak dan shou pu-erh.

Hier is hoe je pu-erh thee kunt bereiden:

Benodigdheden:

 • Pu-erh theebladeren (losse bladeren, taarten of brokken)
 • Water
 • Een theepot of een gaiwan (een traditionele Chinese theekom)
 • Een waterkoker of een pan om water te koken
 • Optionele toevoegingen zoals suiker of honing

Bereidingswijze:

 1. Kies je pu-erh thee: Er zijn veel verschillende soorten pu-erh thee beschikbaar, variërend in smaak en rijpingsniveau. Je kunt kiezen tussen sheng pu-erh en shou pu-erh, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
 2. Verwarm het water: Breng water aan de kook. Voor sheng pu-erh is water van ongeveer 85°C tot 95°C geschikt, terwijl shou pu-erh kan worden bereid met water van ongeveer 95°C tot 100°C.
 3. Meet de pu-erh thee af: Gebruik ongeveer 1-2 theelepels losse pu-erh thee per kopje. Als je taarten of brokken gebruikt, breek dan een stuk af dat overeenkomt met de gewenste hoeveelheid.
 4. Spoel de theeblaadjes: Plaats de pu-erh theeblaadjes in de theepot of gaiwan en giet een kleine hoeveelheid heet water over de thee om de bladeren snel te spoelen. Giet het spoelwater meteen weg.
 5. Eerste infusie: Giet nu het hete water over de theeblaadjes voor de eerste infusie. Laat de thee 20-30 seconden trekken voor sheng pu-erh en 30-60 seconden voor shou pu-erh.
 6. Opvolgende infusies: Pu-erh thee kan meerdere keren worden geïnfuseerd, en de smaak kan veranderen met elke infusie. Verleng de trektijd geleidelijk voor elke volgende infusie, meestal met 5-10 seconden per keer.
 7. Serveer: Giet de geïnfuseerde thee in kopjes en geniet ervan. Pu-erh thee heeft vaak een diepe en complexe smaak, die zich ontwikkelt naarmate je meer infusies maakt.
 8. Optionele toevoegingen: Je kunt suiker of honing toevoegen om de smaak van pu-erh thee te verzachten, maar veel mensen genieten ervan puur te drinken om de nuances van de thee te waarderen.

Pu-erh thee heeft een unieke smaak en kan een beetje aards of aards zijn, vooral shou pu-erh. Het fermentatieproces geeft deze thee zijn karakteristieke smaak en aroma. Het is een thee die vaak wordt gewaardeerd door theeliefhebbers vanwege zijn complexiteit en de mogelijkheid om met elke infusie nieuwe smaakelementen te ontdekken. Experimenteer met de trektijd en de hoeveelheid theeblaadjes om de perfecte kop pu-erh thee voor jou te vinden.