Wat is het cuppen van koffie of coffee cupping?

Koffie cupping is een ambachtelijke methode voor het beoordelen en proeven van koffie die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is een essentieel proces in de koffie-industrie en wordt zowel door koffieproducenten als door liefhebbers over de hele wereld gebruikt om de kwaliteit van koffie te evalueren. Er zijn overigens ook wedstrijden waarbij tot op mondiaal nivo gestreden wordt om de grootte prijzen.

Wat is Koffie Cupping?

Koffie cupping is een gestandaardiseerde proefmethode waarbij koffie wordt geëvalueerd op basis van aroma, smaak, textuur en algemene kwaliteit. Het proces omvat het nauwkeurig meten en beschrijven van verschillende aspecten van een koffiesample om de unieke kenmerken ervan te begrijpen. Cupping wordt vaak gebruikt door koffiebranders, inkopers en telers om de beste koffie te selecteren en te verbeteren.

De Stappen van Koffie Cupping

Koffie cupping omvat een reeks gestandaardiseerde stappen die ervoor zorgen dat elke koffiesample op dezelfde manier wordt beoordeeld. Hier zijn de belangrijkste stappen in het cuppingproces:

1. Voorbereiding van de Koffie

 • Maal de koffiebonen tot een grove consistentie, vergelijkbaar met zeezout.
 • Plaats 8,25 gram gemalen koffie in een cuppingbeker.

2. Geurbeoordeling

 • Ruik aan de droge gemalen koffie en noteer de aroma’s die je detecteert.
 • Voeg vervolgens heet water (bijna kokend) toe aan de koffie, zorg ervoor dat alle gemalen koffie wordt bevochtigd.
 • Laat de koffie ongeveer 4 minuten rusten.

3. Breek de Korst

 • Na het rusten, breek voorzichtig de korst van gemalen koffie die zich bovenop het water heeft gevormd door met een lepel in de koffie te prikken.
 • Ruik de vrijgekomen aroma’s en noteer ze.

4. Proeven

 • Gebruik een lepel om een kleine hoeveelheid koffie te proeven.
 • Laat de koffie over je hele tong rollen en let op smaak, zuurgraad, body en nasmaak.
 • Spoel je lepel en herhaal het proces met de andere koffiesamples.

5. Scoren en Evalueren

 • Beoordeel elke koffiesample op een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 de hoogste score is.
 • Let op aroma, smaak, zuurgraad, body, balans en algemene indruk.
 • Bepaal welke koffies het beste aan je smaakvoorkeuren voldoen.

Het Belang van Koffie Cupping

Koffie cupping is van vitaal belang voor de koffie-industrie om verschillende redenen:

 1. Kwaliteitscontrole: Het stelt koffieprofessionals in staat om de kwaliteit van koffie te beoordelen en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de verwachtingen van de consument.
 2. Smaakprofielen: Cupping helpt bij het vaststellen van de unieke smaakprofielen van verschillende koffievariëteiten en oogstjaren.
 3. Selectie van Koffies: Koffiebranders en inkopers gebruiken cupping om de beste koffie te selecteren voor hun klanten.
 4. Kwaliteitsverbetering: Door koffie te cuppen, kunnen telers en branders de kwaliteit van koffie verbeteren door te experimenteren met verschillende groei- en brandmethoden.

Zelf Beginnen met Koffie Cupping

Wil je zelf beginnen met koffie cupping? Hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan:

 1. Kies Kwaliteitskoffie: Begin met hoogwaardige koffiebonen van bekende herkomst. Dit zorgt voor een betere cuppingervaring.
 2. Gebruik de Juiste Uitrusting: Investeer in cuppinglepels, cuppingbekers en een precisieweegschaal voor nauwkeurige metingen.
 3. Volg het Cuppingprotocol: Houd je aan de standaard cuppingprocedures om consistentie te waarborgen.
 4. Experimenteer: Probeer verschillende koffiesoorten en variabelen, zoals maalgraad en watertemperatuur, om je smaakpalet te ontwikkelen.
 5. Neem Notities: Houd een cuppingdagboek bij om je bevindingen te registreren en je koffiekennis te vergroten.

Koffie cupping is een boeiende en lonende activiteit voor koffieliefhebbers die hun begrip van koffie willen verdiepen en de rijke wereld van koffiesmaken willen verkennen. Het is een kunst die geduld en oefening vereist, maar de moeite zeker waard is voor iedereen die van een goed kopje koffie houdt.