Wat is cascara?

Cascara koffie, ook wel bekend als koffiekersenthee, is een drank gemaakt van de gedroogde schil en het vruchtvlees van koffiebessen. Terwijl traditionele koffie wordt gemaakt van de gebrande zaden (koffiebonen) van de koffiebes, maakt cascara gebruik van het buitenste fruit van de koffiebes om een heel andere drank te creëren.

Het proces van het maken van cascara koffie omvat meestal de volgende stappen:

  1. Oogst: Koffiebessen worden met de hand of machinaal geoogst, meestal in koffieproducerende regio’s over de hele wereld.
  2. Ontpulpen: De koffiebessen worden ontpulpt om de zaden (koffiebonen) te scheiden van het vruchtvlees en de schil.
  3. Drogen: Het vruchtvlees en de schil worden gedroogd, meestal in de zon. Dit drogen kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de methode.
  4. Opslag: Na het drogen worden de gedroogde koffiekersen opgeslagen totdat ze worden gebruikt om de drank te maken.
  5. Bereiding: Om cascara koffie te maken, worden de gedroogde koffiekersen geweekt in heet water, vergelijkbaar met het zetten van thee. Het resulterende brouwsel heeft meestal een fruitige en zoete smaak, die doet denken aan gedroogd fruit, bessen of rozijnen.

Cascara koffie heeft vaak een lichtere smaak dan traditionele koffie en wordt gewaardeerd vanwege zijn unieke en verfrissende smaakprofiel. Het kan worden genoten als een op zichzelf staande drank of worden gemengd met andere ingrediënten om verschillende koffiedranken en cocktails te creëren. Cascara wordt soms ook toegevoegd aan thee- of koffiemelanges om extra smaakdimensies te geven.