Wat is het verschil tussen een Lungo en een Americano?

Lungo en Americano zijn beide koffiedranken die worden gemaakt door heet water aan espresso toe te voegen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

 1. Bereidingswijze:
  • Lungo: Een Lungo wordt bereid door meer heet water door de gemalen koffie te laten stromen dan bij een standaard espresso, maar de extractietijd is nog steeds relatief kort in vergelijking met andere koffiebereidingsmethoden. Hierdoor heeft een Lungo een mildere en minder geconcentreerde smaak dan espresso.
  • Americano: Een Americano wordt gemaakt door heet water toe te voegen aan espresso na de bereiding van de espresso. Dit zorgt ervoor dat een Americano meer lijkt op zwarte koffie dan espresso, omdat het over het algemeen meer water bevat dan espresso. Het water wordt toegevoegd aan de espresso, waardoor de smaak wordt verdund en de concentratie wordt verminderd.
 2. Smaakprofiel:
  • Lungo: Lungo heeft meestal een milde en enigszins bittere smaak, omdat het water langer in contact staat met de gemalen koffie dan bij espresso. Dit resulteert in een iets minder geconcentreerde, maar nog steeds vrij intense koffiesmaak.
  • Americano: Een Americano heeft een zachtere en minder geconcentreerde smaak dan espresso, vergelijkbaar met Lungo, maar het kan neigen naar een iets minder bittere smaak omdat het water pas na de bereiding van de espresso wordt toegevoegd.
 3. Cafeïnegehalte:
  • Lungo: Omdat Lungo wordt bereid met meer water dan espresso, bevat het over het algemeen meer cafeïne per volume-eenheid dan espresso.
  • Americano: Het cafeïnegehalte van een Americano hangt af van de verhouding tussen espresso en water die wordt gebruikt bij het maken ervan. Over het algemeen bevat het minder cafeïne per volume-eenheid dan espresso, maar meer dan Lungo vanwege het toegevoegde water.
 4. Serveermethoden:
  • Beide dranken kunnen puur worden gedronken, maar ze kunnen ook worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren door suiker, melk of andere smaakstoffen toe te voegen.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen Lungo en Americano is de bereidingswijze: Lungo gebruikt meer water tijdens de espresso-extractie, terwijl Americano espresso en heet water afzonderlijk bereidt en combineert. Dit verschil in bereiding leidt tot subtiele verschillen in smaak en cafeïnegehalte tussen de twee dranken.